>>> BIOde VRT Bigband is een jazzorkest samengesteld uit VRT personeelsleden. Eind 2009 richtte vrt’er en bassist Marijn Daniels de VRT Bigband op om de gloriedagen van de BRT bigband en het BRT Jazz orkest te doen herleven. En of dat gelukt is! Onder leiding van dirigent Dree Peremans, brengt de VRT Bigband de jaren 30-40-50 terug tot leven met bekende VRT stemmen zoals daar zijn; Marijn Devalck, Geena Lisa, Fred Brouwers, G√ľnther Neefs en vele anderen.

Dirigent Dree Peremans gaf op zijn zestien, amper vijf jaar nadat hij trombone begon te spelen, al tal van professionele concerten. Hij is een veelgevraagde sideman in de Belgische Jazz-, Pop- en theaterscène. Zo was hij onder meer te zien bij Lalalover, Buscemi, Anoo, Tuesday Night Orchestra, Chris Mentens Jazz Van, Peter Hertmans Sextet, Flat Earth Society, Brussels Jazz Orchestra, El Tattoo Del Tigre, Lady Linn en Jef Neve.
Ook als sectie-trombonist deed hij ervaring op bij de meest uiteenlopende groepen, gaande van hiphop met Starflam en HUMb of kleinkunst met Mira Bertels, tot ‘free funk’ met Junctions of Vaya con dios.

In zijn speelstijl combineert Dree invloeden van legendes zoals JJ Johnson en Frank Rosolino. Daarnaast is hij een getalenteerd componist en arrangeur met een goed oor en passie voor de jazztraditie. In 2010 richtte Dree zijn ‘post-bop’ formatie ‘REBIRTH COLLECTIVE’ op. Een groep die onder zijn leiding onversneden jazz speelt zoals die in de jaren ’50 klonk, bij wijze van revalorisering van het swing-idioom.
Dree staat sinds enkele jaren achter de pupiter van de bigband van het conservatorium van Mechelen. En nam eind 2014 de fakkel over van Tim Acke als artistiek leider van de VRT Bigband.

Beleuvenissen-23
Copyright © Natalie Huyghe