De VRT Bigband werd eind 2009 opgericht in een nostalgische bui naar de gloriedagen van de legendarische BRT Big Band en het BRT Jazzorkest. Deze orkesten poogden de jaren ‘30, ‘40 en ‘50 terug tot leven te wekken voor het Vlaamse publiek. VRT’er en bassist Marijn Daniels werd hierdoor geïnspireerd en bracht een gepassioneerd bigbandorkest bijeen, samengesteld uit VRT-personeelsleden.

In de voorbije jaren groeide de VRT Bigband uit tot een volwaardige speler in de Vlaamse jazzscene. Onder deskundige leiding van dirigent Dree Peremans brengt het een steeds groter publiek op de been, met een appreciatie voor de muziek van toen en een voorliefde voor opzwepende, swingende muziek. Enkele bekende stemmen stappen dan ook graag in het verhaal mee; Lady Linn, Tutu Puoane, Yannick Bovy, Andrea Motis, Sandrine, Stef Caers, Sofie, Günther Neefs, … het zijn maar enkele namen die ondertussen kind aan huis zijn bij de VRT Bigband.

Het aantal en de diversiteit van de projecten op het palmares van de VRT Bigband getuigen van een onuitputtelijk enthousiasme van haar leden en de veelzijdigheid van dit orkest. Jazz-ballads, bigband-standards en hedendaagse arrangementen van een heleboel genres wisselen elkaar in hoog tempo af. In de voorbije seizoenen was de VRT Bigband te zien in Back to Swing, een ode aan Frank Sinatra, met Günther Neefs als waardige plaatsvervanger van ‘Ol’ Blue Eyes’, maar ook met Toots Tribute, het tribuut aan Toots Thielemans, Ella 100, een eerbetoon aan leading lady Ella Fitzgerald, en een stemmige uitvoering van Duke Ellingtons Sacred Concerts. Moeiteloos springen de muzikanten van de VRT Bigband van project naar project.

Dree Peremans

Dirigent Dree Peremans gaf op zijn zestien, amper vijf jaar nadat hij trombone begon te spelen, al tal van professionele concerten. Hij maakte deel uit van een heleboel projecten in de Belgische jazz-scene; onder andere Buscemi, Flat Earth Society, Brussels Jazz Orchestra, El Tattoo del Tigre en een hoop anderen deden eerder al beroep op zijn expertise op trombone. Ook in zijn activiteiten als componist en arrangeur is duidelijk hoe groot zijn passie voor de jazztraditie is. In 2010 richtte hij zijn ‘post- bop’ formatie REBIRTH COLLECTIVE op, een groep die onder zijn leiding onversneden jazz speelt zoals die in de jaren ’50 klonk, bij wijze van revaloriseren van het swing-idioom. In 2014 nam hij plaats achter de pupiter van de VRT Bigband. In al zijn projecten gaat Dree respectvol maar op innovatieve wijze om met het klassieke jazz- en bigbandrepertoire.