>>> PROGRAMMA’SElla 100

Ella Fitzgerald wordt door velen als één van de grootste jazzvocalisten aller tijden beschouwd. In 2017 ging de VRT Bigband, naar aanleiding van wat haar 100ste verjaardag had moeten zijn, op tournee met een programma om ‘The First Lady of Song’ in de muzikale bloemen te zetten. Die tournee loopt, wegens ongezien succes, nog altijd.

Sofie, Sandrine en Stef Caers brengen voor jou pareltjes als ‘A-Tisket A-Tasket’, ‘My Funny Valentine’, ‘How High the Moon’ en geven je een blik in het indrukwekkende oeuvre van Ella Fitzgerald.


Bigband meets Symphony

Bert Joris moeten we u niet meer voorstellen. De Belgische trompettist verdiende ondertussen zijn plekje aan de internationale top. Na verschillende succesvolle composities voor jazzcombo en jazzorkest, kreeg hij in 2006 de opdracht van deFilharmonie (nu Antwerp Symphony Orchestra) en Brussels Jazz Orchestra om vier composities te schrijven voor bigband en groot symfonisch orkest.


Deze werken, ‘Dangerous Liaison’, ‘Anna’, ‘Between hope and despair’ en ‘Alone at last’, maken gebruik van een ongezien kleurenpalet en verrassende stilistische keuzes. Bij aanvang krijgt het symfonisch orkest de vrouwelijke en de bigband de mannelijke rol toebedeeld, maar naar het einde toe versmelten ze volledig in elkaar.

De symfonische werken van Bert Joris worden aangevuld met werken uit het actief repertoire van de symfonische orkesten waar VRT Bigband mee in zee gaat. USO in Leuven, KSO in Kortrijk en GUSO in Gent tekenden alvast voor dit mooie project.

Tournee Bent van Looy

Het najaar van 2020 wordt swingend! Na enthousiast onthaalde producties als Back To Swing – a Tribute to Sinatra, de prachtige Sacred Concerts van Duke Ellington en 100 jaar Ella Fitzgerald, komt de VRT Bigband met een nieuw programma: een theatertour met niemand minder dan Bent Van Looy, een unieke stem uit de Vlaamse pop.

De muzikale samenwerking tussen de Bigband en Van Looy begon in 2017, toen ze door Radio 2’s De Eregalerij werden gevraagd om van het nummer ‘Wat een leven’ van Louis Neefs een nieuwe versie op te nemen. Deze keer neemt Bent Van Looy dit keer zijn eigen nummers en die van zijn helden onder handen; ze krijgen een nieuw, Nederlandstalig jasje en worden begeleid door swingende blazers en de stomende ritmesectie van de VRT Bigband.


The Rat Pack in Concert

Het populaire Radio 2-programma The Rat Pack brengt elke zondagavond de mooiste evergreens, standards en gouden classics tot in de huiskamers van de luisteraars. Ondertussen gaat het programma echter voor de vijfde keer helemaal live, en terwijl dat vroeger nog in de Flagey Studio’s doorging, mogen onze muzikanten deze keer het podium van de Elisabethzaal in Antwerpen op.

“The Rat Pack In Concert” is alweer de perfecte kans om een aantal van onze vaste gasten te verzamelen voor een uniek concert en een waardig eerbetoon aan de legendarische crooners van weleer.


The Rat Pack Nat King Cole

In 2019 vierden we collectief de 100ste verjaardag van één van ‘s werelds grootste crooners, Nat King Cole. Ter ere van dat jubileum bracht de VRT Bigband een ode aan Cole’s repertoire, met de hulp van gasten als Bart Peeters, Lady Linn, Gunther Neefs, Tutu Puoane, Will Tura en een resem aan andere topstemmen in de Vlaamse muziek.

Omdat het repertoire van ‘the Unforgettable’ tijdloos is, hernemen we dit programma in het voorjaar van 2021! Een eerbetoon aan de fluwelen stem van de jazz met klassiekers als ‘L-O-V-E’, ‘(Get Your Kicks On) Route 66’, en ‘Straighten Up And Fly Right’, onder vakkundige presentatie van Guy De Pré.